Lekker  Ongedwongen    Gezellig  Onderweg
HOME » ARCHIEF niet verwijdere!n!!!!!!! » PAASGEBRUIKEN OOTMARSUM

 Paasgebruiken in Ootmarsum

 Wat zijn “De Paasgebruiken”

29 maart t/m 1 april 2013

Een dag voor Pasen (Stille Zaterdag) kondigt de stadsomroeper om 12 uur 's middags het paasfeest aan. Om 13.00 uur rijden paaswagens naar het nabijgelegen Springendal om dennenhout te halen voor het Paas-vuur. Rond zonsondergang komen ze terug en rijden naar de Paasweide voor de opbouw van het Paasvuur.

Op Eerste Paasdag (zondag) maken de Poaskearls om 8:45 uur en 14:15 uur een rondgang om de kerk en zingen daarbij Paasliederen.

Om 17:00 uur begint het vlöggelen: hand-in-hand, de Poaskearls voorop, lopen de inwoners van Ootmarsum (en andere belangstellenden) in een lange sliert door het stadje (en door enkele huizen met stiepel en café's) naar het marktplein om afwisselend twee paasliederen te zingen (die telkens worden herhaald) en daarna de kinderen driemaal op te tillen waarbij ook driemaal "hoera" geroepen wordt.

Om 20:30 wordt het Paasvuur door de poaskearls aangestoken. Tweede Paasdag wordt het ritueel van de rondgang en het vlöggelen herhaald.

De Poaskearls ("Paaskerels")
Dit zijn acht katholieke, jonge (allemaal rond de 20), mannelijke vrij-gezellen uit Ootmarsum in Twente, die een belangrijke rol spelen in de folklore en gebruiken van het Paasfeest aldaar. Wanneer de carnaval is afgelopen beginnen zij met de voorbereidingen voor het Paasfeest. Zij zijn te herkennen aan hun lange beige regenjas, zwarte broek en hoed.

 

 

Het jaarlijks terugkerend evenement 'Paasgebruiken' is erg leuk om een keer mee te maken. Het begint zaterdags al met het 'paostak sleppen' om de Paasvuren op te bouwen. Ook zijn de winkels in het dorp dan allemaal open. 
Groeten Arjan & Els en Klaas  & Ine