Lekker  Ongedwongen    Gezellig  Onderweg
Over de Kersentijd
Kersentijd

Ieder jaar in de maanden juni, juli is het kersentijd in de Kromme Rijnstreek. De kers is het agrarisch erfgoed van de streek. Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw was de Kromme Rijnstreek met 190 hectare aan boomgaarden één van de belangrijkste kersengebieden van Nederland.

Alhoewel de Nederlandse kersen het een tijdje moeilijk hebben gehad is de teelt nu weer helemaal in. Vers van de boom zijn de kersen het lekkerst. De uitdrukking ‘kersvers’ is er niet voor niets! Op de fiets dus, de Kromme Rijnstreek in en ‘onder de hut’ in de boomgaard een pondje kersen eten of kopen. De kersentijd is een vrolijke tijd. Het betekent dat de zomer is begonnen; geen fruit met een meer zomerse uitstraling dan de kers.

Op 7 juni is het eerste mandje kersen volgens traditie officieel overhandigd. Daarna zullen de kersenkramen (of kersenhutten) snel openen voor verkoop vanuit de eigen bogerd. In de “kersenhutten” zijn niet alleen kersen te koop, ook verschillende streekproducten, zoals kersenwijn, kersenjam e.d. Het boek “Tot in de kersentijd” met o.a. verhalen van telers, pachters en “wrakkers” is onder andere verkrijgbaar bij de VVV’s Wijk bij Duurstede en Houten.

Het jaarlijkse kersenfestival in Cothen vond plaats in het laatste weekend van juni met  onder andere een grote streekmarkt, roofvogelshow, historische aanspanningen (koetsen), historische tractoren, muziek, kinderattracties, kersenpitspugen en culinaire verrassingen met kersen.

Voor groepen (vanaf ca. 30 personen) zijn er rondleidingen mogelijk in de boomgaard (ca. 1,5 uur). Informeer bij de VVV