Lekker  Ongedwongen    Gezellig  Onderweg

Wat is KUBB?

Bron: uitgelicht

Tussen al het Olympische sportgeweld is er nog een sport (of is het een spel?)

Het bestverkochte buitenspeelgoed is dit jaar Kubb. Eerlijk is eerlijk, wij van Uitgelicht! hadden er nog nooit van gehoord. Tijd om ons even te verdiepen in dit spel. Of is het toch een sport? Want Nederlandse en Belgische kampioenschappen zijn er ook.

 

Wat is Kubb?

Kubb kent zijn oorsprong in Zweden. Er gaan verhalen dat het spel is ontstaan in het Viking-tijdperk, maar daar is veel onduidelijkheid over. Het ziet er in ieder geval wel Viking-achtig uit. Het spel bestaat uit een aantal houten stokken en blokken. Daar komt dan ook meteen de naam vandaan, want Kubbbetekent in een Zweeds dialect ‘houten blok’. In totaal bestaat een Kubb-set uit 21 onderdelen: 10 blokken van ongeveer 15 cm hoog, 1 koning (een iets groter blok met een kroon), 6 werpstokken en 4 hoekstokken om het veld te mee te markeren.

Dan het spel zelf. Het wordt gespeeld in teams. 2 teams van 6 personen zijn de officiële regels, maar eigenlijk kan je gewoon zelf bepalen met hoeveel personen je het speelt. Als beide teams maar een gelijk aantal heeft. Het veld is ongeveer 5 bij 8 meter groot. Op de middellijn staat de koning en op elke achterlijn (of basislijn) staan de kubbs (dat zijn die blokken van 15 cm hoog).

 

Hoe werkt het spel?

Het eerste team mag beginnen aan het spel door het gooien van de 6 werpstokken met de bedoeling om de kubbs aan de andere kant omver te krijgen. Aan het smijtwerk zitten wel enkele regels vast. Zo moet je onderhands werpen en moet je met de uiteinden van de werpstokken de kubbs raken. Als alle stokken zijn geworpen, is team 2 aan de beurt. Als eerste gooien ze de omvergegooide kubbs over de middellijn op de speelhelft van het eerste team. Die zetten de blokken daar overeind op de plek waar ze geland zijn. Dan mag team 2 gaan gooien. Eerst de kubbs in het speelveld en daarna pas die op de achterlijn. Zo gaat het spel heen en weer. Het team dat als eerste alle kubbs omver heeft, mag proberen de koning omver te werpen. Lukt dat, dan is dat team de winnaar. Oh, en als je de koning eerder omgooit dan verlies je het spel meteen. Daar moet je dus voor oppassen.

Klinkt allemaal best ingewikkeld. Om echt te weten hoe het gaat zullen we het moeten spelen. Tijd voor een ‘sportdag’ op de redactie van Uitgelicht! Kunnen we ook onze Croquet-vaardigheden weer op peil krijgen. Ook zo’n mooi zomerspel.